ZÖLD LÁBNYOM PROJEKT

ZÖLD LÁBNYOM PROJEKT

HÁTTÉR

A környezettudatos szemléletmód kiemelkedő fontosságú cégünk életében, mely befolyásolja projektjeink, beruházásaink megtervezését és szervezeti kultúránkat. A fenntarthatóságot igyekszünk támogatni és tükrözni minden téren, így termékeink, szolgáltatásaink által, beruházások kivitelezésénél és közösségünk formálásánál is. Példaként említhető a termékskálánk kiemelkedő részét képező alumínium- és rézötvözetekből készült félgyártmányokhoz csatlakozó körforgásos gazdasági modell implementációja: a Color Metal a félgyártmányok feldolgozásából származó hulladékot visszavásárolja, feldolgozza és újrahasznosítja öntészeti alapanyagként. 1 tonna alumínium újrahasznosításával 6 tonna bauxit kitermelése spórolható meg és ezáltal 9 tonna szén-dioxid kibocsájtása előzhető meg.

 

AZ ÖTLET

Az év elején, amikor Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás projektek megtervezésén gondolkodtunk, nagy lelkesedéssel ültünk le tárgyalni az Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal. Mivel a tavalyi év megmozdulásai sikeresen bizonyították közösségünk tenniakarását és példamutatását a szervezésben, önkéntességben, segítségnyújtásban és környezettudatosságban, így idén sem volt kétség afelől, hogy ezen törekvéseket folytatjuk és akár magasabb szintre is emeljük.

Így a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal által felkínált lehetőséget nagyon szívesen fogadtuk, és elsőként léptünk be a Zöld Lábnyom projektbe. Ezzel szeretnénk hozzájárulni a szén-dioxid kibocsájtásunk semlegesítéséhez, példát mutatva, bátorítva a székelyudvarhelyi vállalkozásokat, hogy csatlakozzanak ehhez a folyamathoz.

 

A PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA

A projekt keretén belül 500 szelídgesztenye (Castanea Sativa) csemete vásárlását és ültetését finanszírozta a Color Metal, valamint néhány kolléga és azok családja önkéntesen is részt vett az első, április 10-i ültetésen. Az első facsemetéket jelképesen „örökbe fogadtuk”, és az ültetett erdőt közösségünk kiránduló helyévé választottuk. A fafajok kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a szelídgesztenye magas biodiverzitás értéket képviselő faj, mely idő teltével famatuzsálemmé válhat (200+ év). Ezek a fák ehető magjaikkal jó szolgálatot tesznek az erdő állatainak, így természetükből és státuszukból adódóan ezeket az egyedeket nem fogják felnőtt korukban kivágni.

A szombati ültetésen megközelítőleg 200 csemetét sikerült elültetni 3 óra alatt a 40 fős önkéntes csoportnak, melynek tagjait az SZKA, Color Metal és az erdészet képviselete, valamint azok családtagjai alkottak. Csapatokban dolgoztunk, mindenkinek meg volt a feladata. A terület mivel sziklás volt, csákányokkal kellett első lépésben meglazítani a földet, majd kapával mélyebbre ásni, felcímkézni a csemetét és elhelyezni a kiásott helyre. Ahhoz, hogy a csemeték védve legyenek a vadállatoktól, védő falakat állítottunk fel ezek köré, melyek egy pár évig biztonságot nyújtanak az állatokkal szemben, és ha véletlenül elkallódnak, akkor idővel felbomlanak a természetben. A projekt következő szakaszában egy GPS térkép fog készülni, melynek segítségével a fákat be lehet majd azonosítani.

A kemény terepen a munkánk eredménye sikerélménnyel zárult. Az erdészet lelkes munkatársainak köszönhetően nagyon sok új információval gazdagodtunk. Megtudtuk például, hogy a szelídgesztenyéink jó körülmények között kb. 80-90 év múlva elérik azt a méretet, amikor törzsátmérőjük megközelítőleg 40 cm lesz, és kb. 100 év alatt mintegy 2000 kg szén-dioxidot építenek be a faanyagukba (ebben nincs benne a tuskó, a gyökérzetben megkötött szén-dioxid, a talajba humuszként beépülő szén-dioxid, valamint a zöld levélzet által megkötött szén, ami viszont csak időszakos, mert a levélhullással meg lebomlással vissza is kerül egy része a légkörbe.) Megfuttattuk, és számításaink szerint ez a 2000 kg szén-dioxid kb. 16.340 leautózott km-ből kerül a légkörbe. (Átlag kibocsátása az új 2019-ben regisztrált autóknak az EU-ban 122,4 g CO2/km).

A hangulatot a gyerekek jókedve, játéka, és egy közös bográcsozás koronázta a nap végén. A nemes cél mellett – miszerint igyekszünk karbonsemlegessé válni – azt is szeretnénk elérni a jövőben, hogy a közös megvalósítás sikerét fel tudjuk idézni, és a szépen növekedő erdő az Ivó völgyében a Color Metal közösségének kirándulóhelyévé váljon.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ksandor képe

About the Author

About: 

Hi, my name is Kiss Sandor, and I am a digital hoarder.