Amikor a céltudatosság és a tehetség találkozik

Amikor a céltudatosság és a tehetség találkozik

A Góbék Teqball Team és a Color Metal partnersége 2017-ig nyúlik vissza: a csapat első világbajnokságra való kijutását segítette akkor a vállalat. Éppen ezért Ilyés Szabolcs, a klub vezetője szerint az ott elért világbajnoki cím közös. A klub irányítója ugyanakkor örül, hogy a Góbék Teqball Team és a Color Metal ismét egymásra talált: a közösen vallott értékek, a sport iránti elköteleződés újbóli együttműködést eredményezett. Ennek köszönhetően pedig a Góbék csapata sportági nagyhatalom maradhat, és újból világbajnoki címekért indulhat harcba.

A teqball nevű sportág 2014 júniusában indult világhódító útjára. Azóta pedig nagy utat tudhat maga mögött: a Nem­zet­kö­zi Teq­ball Szö­vet­ség meg­ala­ku­lá­sa mel­lett az Ázsi­ai Olim­pi­ai Bi­zott­ság, valamint az olimpiai játékok előszobájaként tekinthető Európai Játékok is fel­vet­te hi­va­ta­los sport­ágai közé. Utóbbi egyébként azért is fontos mérföldkő, mert a sportág képviselői célul tűzték ki a 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételt.

Az utóbbi időben az asz­ta­li­te­nisz és a láb­te­nisz egy­faj­ta öt­vö­ze­te­ként ismert teqball Szé­kely­ud­var­he­lyen is egy­re na­gyobb te­ret hó­dít. Ami meglátszik az ered­mé­nyek­ben is. A szé­kely­ud­var­he­lyi Gó­bék Teq­ball Team csa­pa­tának két tagja, Györgydeák Apor és Ilyés Szabolcs ugyanis az elmúlt fél évben négy kontinensen is bizonyított. A 2020-as évvégi romániai bajnokság után Brazíliában, majd 2021-ben a Zöld-foki Köztársaságban, és Libanonban is páros tornát nyert. 

Az utóbbi néhány hétben pedig ugyan egy kontinensen, de hatszor is felálltak a dobogóra. A lengyelországi és franciaországi tornákról Ilyés Szabolcs és Györgydeák Apor egyéniben, valamint párosban 3 arany-, 2 ezüst- és 1 bronzéremmel tértek haza.

Legyünk és maradjunk a világ legjobb csapata" - fogalmazta meg Ilyés Szabolcs, a Gó­bék Teq­ball Team játékosaként, valamint a klub vezetőjeként is a célt. Ami egyébként a csapat történetének rövid ismertetője után egyáltalán nem tűnik annyira valószínűtlennek. Merthogy 2017-es indulása óta a Gó­bék Teq­ball Team mostanra a világ második számú klubjának számít.

A nagyszerű eredmények mellett nagyon fontos számunkra, hogy a Góbék Teqball Team kiépítsen egy ernyőszervezetet. Amely udvarhelyi központtal összefogja a székelyföldi településeket. Ugyanakkor partnerségben a helyi sportegyesületekkel szeretnénk népszerűsíteni a sportágat, és ezzel együtt természetesen felkarolnánk a fiatal tehetségeket is" - meséli Ilyés Szabolcs.

Ebben egyébként már most bizonyítottak: a klub felfedezettje, a 21 éves Györgydeák Apor rendszeresen dobogóra áll - többnyire a legfelső fokára.

 

 

A világelsőség a cél

Györgydeák Apor elmondása szerint nehezen jött össze a nagy egymásra találás közte és a sportág között. Mostanra azonban mentora kitartásának és a közös munkának köszönhetően nem irreális cél a világelsőség sem: Apor jelenleg 14227 pontszámmal a harmadik helyen áll a világranglistán. 

A tornákon egyébként –saját elmondása szerint – bizonyítási vágya is nagy löketet ad: legutóbbi, a június 12-13. között megrendezett párizsi Creil Challenger Cupnak például úgy indult neki, hogy megmutatja, nem volt véletlen a világbajnok felett aratott 12-2-es májusi győzelem.

A teqball Apor számára nem csak dicsőséget és rivaldafényt jelenti, hisz elmondása szerint egy másik nagyon fontos dolgot hozott az életébe a covid idején: egy teqball közösséget. 

Tavaly nyáron nem mehettünk sehova játszani. Kivittük az asztalt a stadion mellé és ott játszottunk. Lassan kialakult egy nagyon jó közösség: most 53-an vagyunk. Járogattunk minden nap játszani. Közösen élveztük a játékot!” - válaszol Apor arra, hogy mit értett közösség alatt.

Olimpiára készülnek

Abban, hogy a teqball mostanra több mint 110 országban jelen van, és hogy a sportágat magyarországi sikerek övezik nagy szerepe van a magyarországi feltalálóknak, és a mögöttük álló csapatnak. A székelyudvarhelyi klub sikeréhez azonban kell még a csapat két kulcsjátékosának lelkesedése és a helyi vállalkozók támogatása is. Utóbbit a klub vezetője, Ilyés Szabolcs állítja. 

Az én szerepem kettős. Menedzserként azon dolgozom, hogy felépítsem, megtartsam és megteremtsem a sikerhez szükséges anyagi biztonságot, hogy a Góbék Teqball Team a világ első számú teqball klubja legyen. Ha ezek megvannak, akkor jön a másik oldal, vagyis hogy sportolóként minél jobb eredményeket érjünk el. Mert ha megvan az anyagi biztonság, és ki tudunk menni minden versenyre, akkor onnantól a sikerek már tényleg csak rajtunk múlnak” - magyarázza a klub vezetője.

A kezdetekre egyébként Szabolcs úgy emlékszik: budapesti, sportmenedzsment tanulmányainak vége felé már a hazaköltözést tervezgette, amikor 2017 februárjában találkozott a teqball egyik feltalálójával. Borsányi Gáborral abban maradtak, hogy az azévi első világtornára szívesen látják a székely csapatot is. Így alakult, hogy a sportággal való rövid ismerkedés, majd két hónap intenzív edzés után a Góbék Teqball Team a Color Metal támogatásával kijutott a Budapesten szervezett világtornára, ahonnan egyéniben egy bronz, míg párosban egy aranyéremmel tértek haza Udvarhelyre. A többi meg már történelem.

Sportszervezőként egy nagyszerű lehetőség és feladat egyben, hogy egy új sportág új klubjaként bizonyítsunk. Ráadásul olyan célokat tudunk célul kitűzni, amelyeket más sportág Székelyudvarhelyen, vagy a régióban nem. Hiszen a teqball 2023-ban már ott lesz a kontinentális olimpiai játékokon Krakkóban, ahol éremosztó sportágként fog bemutatkozni. Amely reményeink 2028-ban Los Angelesban az olimpián is megismétlődik. Ebben a folyamatban pedig a helyi támogatóink támogatása révén a székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team is aktív szerepet kíván vállalni” – jelentette ki Ilyés Szabolcs.

Ebben támogatjuk mi is a Góbék Teqball Team-et

20 évvel ezelőtt Székelyudvarhely adott otthont az első hazai futsalbajnokságnak. Azóta a futsal népszerűvé vált úgy az országban, mint nemzetközi szinten. Éppen azért, mert közelebb vitte a focit a tömegekhez: 4+1-es csapatokkal, kispályán, lakótelepi sportpályákon szórakozhatnak a gyerekeink. Szerintem ugyanez a titka a teqballnak is. És örülök, hogy ebben a sportágban is ott vagyunk a világranglista dobogóján. Kevés sportágban van esélyünk világszínvonalú eredményeket elérni. Többek között ezért is értékelem, támogatom a Góbék Teqball Team úttörő erőfeszítéseit” – mesél Godra Zsolt, a Color Metal Kft. ügyvezetője és társtulajdonosa arról, hogy miért tartja fontosnak támogatni a székelyudvarhelyi csapat törekvéseit.

Számára azért szimpatikus a magyar találmány, mert a sporteszköz kisebb helyigénye miatt közterületeken elhelyezett sporttereken, játszótereken is jól elfér. Már 4 gyerek is játszhatja és ezáltal nagyobb tömegeket mozgathat meg.

Egyike azoknak a szabadidős sporttevékenységeknek, melyet az unoka a nagyszülővel is játszhatja, egyéniben vagy párosban. Csak egy kis labdaérzék, amatőr szintű fej- és lábjáték, egy teniszháló és kb. 2x12 nm egyenes felület kell hozzá. Gyerekkorban kiválóan fejleszti a rugalmasságot, ritmusérzéket, rugótechnikát, labdaérzéket. 

Egy új lehetőség gyerekeinknek a szabadidős mozgásra” - summáz Godra Zsolt.

 
ksandor képe

About the Author

About: 

Hi, my name is Kiss Sandor, and I am a digital hoarder.